Mleko z miodem i czosnkiem – któż z nas go nie pił w dzieciństwie?
Przeziębienie, katar i ból gardła to znak rozpoznawczy kończących się wakacji, a zaczynającej się jesieni. W tym czasie organizm potrzebuje więcej płynów niż zwykle. Zanim sięgniemy po leki, warto zastosować naturalne, domowe metody na przeziębienie.
Mleko to bogactwo witamin i minerałów, które wspierają układ odpornościowy są to m.in.:
- Wapń,
- Fosfor,
- Potas,
- Witamina A,
- Cynk.
Czosnek ma właściwości
- przeciwbakteryjne,
- przeciwgrzybicze
- przeciwwirusowe.
Miód dzięki swoim cennym związkom;
- goi podrażnienia,
- uspokaja,
- uwalnia olejki eteryczne,
- działa przeciwzapalnie i bakteriobójczo.
Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy w garnku, ważne aby było ciepłe ale nie gotujące ! Dodajemy miód oraz obrany z łupiny i drobniutko posiekany lub starty czosnek. Możemy także dodać masło. Pilnujemy, aby wszystkie składniki się rozpuściły. Nie gotujemy wywaru, ponieważ jego składniki – zwłaszcza miód, mogą stracić swoje właściwości.
Taki napój pijemy zaraz po przygotowaniu, najlepiej na noc.