Mleko, miód i czosnek ;)


Mleko z miodem i czosnkiem – któż z nas go nie pił w dzieciństwie?

Przeziębienie, katar i ból gardła to znak rozpoznawczy kończących się wakacji, a zaczynającej się jesieni. W tym czasie organizm potrzebuje więcej płynów niż zwykle. Zanim sięgniemy po leki, warto zastosować naturalne, domowe metody na przeziębienie.

Mleko to bogactwo witamin i minerałów, które wspierają układ odpornościowy są to m.in.:

  • Wapń,
  • Fosfor,
  • Potas,
  • Witamina A,
  • Cynk.

Czosnek ma właściwości

  • przeciwbakteryjne,
  • przeciwgrzybicze
  • przeciwwirusowe.

Miód dzięki swoim cennym związkom;

  • goi podrażnienia,
  • uspokaja,
  • uwalnia olejki eteryczne,
  • działa przeciwzapalnie i bakteriobójczo.

Przygotowanie:

Mleko podgrzewamy w garnku, ważne aby było ciepłe ale nie gotujące ! Dodajemy miód oraz obrany z łupiny i drobniutko posiekany lub starty czosnek. Możemy także dodać masło. Pilnujemy, aby wszystkie składniki się rozpuściły. Nie gotujemy wywaru, ponieważ jego składniki – zwłaszcza miód, mogą stracić swoje właściwości.

Taki napój pijemy zaraz po przygotowaniu, najlepiej na noc.