Dynia kojarzy się nam głownie z Halloween.
Jest to warzywo jesienne, sezonowe i bogate w wiele składników odżywczych. Dynia to warzywo uniwersalne, lekkostrawne i niskokaloryczne. Dobrze sprawdza się w diecie odchudzającej. Bogata jest w beta-karoten, który:
- zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych, a częste spożywanie dyni zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu żołądka, raka piersi, raka płuc i raka jelita grubego,
- obniża poziom cholesterolu, zapobiega miażdżycy, chorób serca, zawałom czy udarom mózgu,
- reguluje ciśnienie tętnicze,
- zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plami żółtej szczególnie niebezpiecznej w starszym wieku,
- miąższ dyni działa przeciwwymiotnie dlatego zalecany jest kobietom w ciąży.
Czy wiecie, że pestki dyni są bogate we właściwości przeciwpasożytnicze ?
Dynia jest źródłem:
- Witamin A, E, C, K, B6
- kwasu foliowego,
- błonnika,
- niacyny,
- wapń,
- magnez,
- selen,
- potas,
- cynk,
- żelazo etc.
A jakie są Wasze ulubiony sposoby na to pomarańczowe cudo ? 😉