Siemię lniane superfood

przez | 27/02/2023

Czym są superfoods?

Są to produkty z dużą zawartością składników odżywczych w małej masie lub dużą koncentracją takich składników, których w naszej diecie zazwyczaj brakuje. Zazwyczaj kojarzone są z roślinami uprawianych w dalekich zakątkach ziemi jak np. nasiona chia.

W Polsce taką rośliną jest len zwyczajny, który kryje wiele drogocennych aktywnych substancji. Najważniejsze to:

  • błonnik pokarmowy,
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3,
  • lignany,
  • witaminy (B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy)
  •  minerały (fosfor, magnez, sód, potas, wapń, żelazo, cynk).

Zalety włączenia do swojej codziennej diety siemienia lnianego :

  • Regulacja procesu trawienia i wsparcie w redukcji masy ciała
  • Pomoc w stanach zapalnych błony śluzowej żołądka i chorobie wrzodowej
  • Profilaktyka i wspomaganie leczenia cukrzycy
  • Spożywanie siemienia lnianego wykazuje działanie przeciwnowotworowe.

Jak spożywać siemię lniane?

  1. Jako kleik: dwie łyżeczki nasion należy zalać szklanką gorącej wody i odstawić na godzinę. Następnie przecedzić i wypić powstały kleik lub 2 łyżki zmielonych nasion zalać szklanką gorącej wody i odstawić na 15 minut.
  2. Na surowo: dla lepszego trawienia nasiona musimy najpierw zmielić, możemy dodawać je do sałatek, jogurtu, koktajli, ciast, owsianki.

Nie należy spożywać więcej niż 4 łyżki nasion lnu dziennie. Spożywając siemię lniane w jakiejkolwiek postaci należy pamiętać o odpowiednim nawadnianiu organizmu.