Czym są superfoods?
Są to produkty z dużą zawartością składników odżywczych w małej masie lub dużą koncentracją takich składników, których w naszej diecie zazwyczaj brakuje. Zazwyczaj kojarzone są z roślinami uprawianych w dalekich zakątkach ziemi jak np. nasiona chia.
W Polsce taką rośliną jest len zwyczajny, który kryje wiele drogocennych aktywnych substancji. Najważniejsze to:
- błonnik pokarmowy,
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3,
- lignany,
- witaminy (B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy)
- minerały (fosfor, magnez, sód, potas, wapń, żelazo, cynk).
Zalety włączenia do swojej codziennej diety siemienia lnianego :
- Regulacja procesu trawienia i wsparcie w redukcji masy ciała
- Pomoc w stanach zapalnych błony śluzowej żołądka i chorobie wrzodowej
- Profilaktyka i wspomaganie leczenia cukrzycy
- Spożywanie siemienia lnianego wykazuje działanie przeciwnowotworowe.
Jak spożywać siemię lniane?
- Jako kleik: dwie łyżeczki nasion należy zalać szklanką gorącej wody i odstawić na godzinę. Następnie przecedzić i wypić powstały kleik lub 2 łyżki zmielonych nasion zalać szklanką gorącej wody i odstawić na 15 minut.
- Na surowo: dla lepszego trawienia nasiona musimy najpierw zmielić, możemy dodawać je do sałatek, jogurtu, koktajli, ciast, owsianki.
Nie należy spożywać więcej niż 4 łyżki nasion lnu dziennie. Spożywając siemię lniane w jakiejkolwiek postaci należy pamiętać o odpowiednim nawadnianiu organizmu.