Ostre przyprawy tak czy nie ?

przez | 15/01/2024

16.01 to Dzień Pikantnych Potraw

Chociaż ostre przyprawy mają tylu zwolenników co przeciwników to prawdą jest, że spożywane ich w umiarkowanej ilosci wykazuje m.in.:

  •  właściwości bakteriobójcze,
  •  przeciwutleniające,
  •  antynowotworowe,
  • przeciwzapalne.

Wśród najbardziej popularnych przypraw używanych m.in. w kuchni tajskiej, meksykańskiej, chińskiej ale także polskiej są:

  • pieprz,
  • chilli,
  • czosnek,
  • curry,
  • ostra papryka,
  • kurkuma,
  • imbir,
  • chrzan,
  • pieprz cayenne.

Dlaczego warto dodawać do potraw wyraziste przyprawy ?

Podpowiadamy

  • pikantne przyprawy pobudzają wydzielanie soków trawiennych co przyspiesza trawienie,
  • działanie termogeniczne, czyli produkcja ciepła przez organizm prowadzi do przyspieszenia przemiany materii a to sprzyja procesowi odchudzania,
  • poprawiają krążenie i obniżają np. ryzyko zawałów serca,
  • kapsaicyna zawarta w papryczkach chilli ma wpływ na obniżanie poziomu złego cholesterolu LDL,
  • skutecznie walczą z bakteriami oraz mają potencjał antynowotworowy i
    antyoksydacyjny.

Jeśli należysz do którejś z tych grup powinieneś jednak ograniczyć lub całkowicie wykluczyć z jadłospisu ostre potrawy:

  • osoby z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy,
  • osoby ze stanami zapalnymi błony śluzowej przewodu pokarmowego,
  • osoby z refluksem żołądkowo-przełykowym,
  •  kobiety karmiące piersią.