Fit pączki ? Czy to możliwe ?? :)


Początki tego święta sięgają pogaństwa. Był to dzień, w którym świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Ucztowanie opierało się na jedzeniu tłustych potraw, a same pączki były pikantne, wypełnione słoniną, boczkiem lub mięsem. W wersji słodkiej pojawiły się w XVI wieku. Dziś symbolem tego święta są słodkie pączki napełnione marmoladą owocową lub różaną, polukrowane bądź oprószone cukrem pudrem.

Pamiętajmy jednak o naszym zdrowiu! Choć w ten dzień trudno odmówić zjedzenia pysznych pączków, zadbajmy o to, aby był to dla nas zdrowy posiłek !

Dlatego przychodzimy z odchudzoną propozycją pączki w wersji fit!!!

Pączki na bazie twarogu:

Składniki:

  • 300g twarogu,
  • 8 łyżek zmielonych płatków owsianych,
  • 2 łyżki mąki żytniej,
  • 1 jajko,
  • 3 białka,
  • 2 łyżki miodu,
  • ulubiony dżem niskosłodzony.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  2. Odciskamy wodę z twarogu, wrzucamy do miski i łączymy ze wszystkimi pozostałymi składnikami (oprócz białek). Miksujemy.
  3. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodaj do reszty składników. Delikatnie szpatułką mieszamy, powolne, lekkie ruchy ręki.
  4. Gotową masę przekładamy do silikonowej formy na babeczki.
  5. Pieczemy przez 30 minut. Po ostygnięciu nadziewamy pączki szprycą/strzykawką wypełnioną dżemem.

Smacznego ! 🙂