Dna moczanowa – podagra


Dna moczanowa

Powszechnie nazywana podagrą. Jej najczęstszą postacią jest zapalenie stawów u mężczyzn po 40 roku życia. Najczęściej jest to staw śródstopno-paluchowy. Objawami ostrego napadu dny są zaczerwienienie, obrzęk stawu oraz ostry, przejmujący ból w palcu. Dzieje się tak przez nadmierne stężenie kwasu moczowego we krwi.

Przyczyny:

  • Otyłość brzuszna.
  • Nadciśnienie tętnicze.
  • Nadmierne spożycie produktów mięsnych.
  • Picie alkoholu oraz napojów słodzonych fruktozą.

Do produktów o największym działaniu niepożądanym w dnie moczanowej należą:

podroby (np. pasztet, wątróbka cielęca, wieprzowa wołowa), owoce morza, szprotki wędzone, sardynki, śledzie, karp, dorsz, łosoś, makrela, pstrąg, sandacz, wołowina, cielęcina, jagnięcina, wieprzowina, szynki, kurczak, gęś, grzyby – boczniaki, borowiki, pieczarki, groch, soja, fasola, wywary i sosy mięsne, rabarbar, szpinak, brokuł, groszek zielony kalafior, kukurydza, papryka, por, czekolada, alkohol, produkty słodzone syropem fruktozowym (napoje, lody i słodycze).

Polecane są produkty nie podnoszące poziomu kwasu moczowego we krwi:

  • Produkty zbożowe:   białe bułki, chleb biały, pieczywo chrupkie,makaron, ryż, wszystkie kasze.
  • Warzywa: buraki czerwone, cebula,cukinia,  kapusta biała,kapusta kwaszona,kapusta pekińska,marchew, ogórki, pomidory, rzodkiewki, sałata, ziemniaki.
  • Mięso i wędliny: metka, mortadela, salami, szynka gotowana.
  • Produkty mleczne: mleko, mleko zsiadłe, sery pleśniowe, sery żółte, twaróg.
  • Owoce: agrest, ananas, brzoskwinie, jabłka, kiwi, maliny, oliwki, pomarańcze, truskawki, winogrona, wiśnie.
  • Grzyby: kurki.
  • Orzechy: laskowe, ziemne, włoskie.

Dieta powinna być niskokaloryczna – maksymalnie 2000 kcal na dobę ok. 4-5 posiłków dziennie o niewielkiej objętości w stałych porach. Kolacja powinna być 3-4 godziny przed snem.

Istotne w leczeniu dny jest zapobieganie nadwadze, która stanowi czynnik ryzyka choroby. Pamiętajmy o prawidłowym nawodnieniu. Zalecane minimum to 3 litry dla mężczyzn i 2,2 l dla kobiet. Nawet niewielkie spożycie alkoholu powoduje znaczny wzrost częstości ostrych napadów dny moczanowej.