16.01 to Dzień Pikantnych Potraw
Chociaż ostre przyprawy mają tylu zwolenników co przeciwników to prawdą jest, że spożywane ich w umiarkowanej ilosci wykazuje m.in.:
- właściwości bakteriobójcze,
- przeciwutleniające,
- antynowotworowe,
- przeciwzapalne.
Wśród najbardziej popularnych przypraw używanych m.in. w kuchni tajskiej, meksykańskiej, chińskiej ale także polskiej są:
- pieprz,
- chilli,
- czosnek,
- curry,
- ostra papryka,
- kurkuma,
- imbir,
- chrzan,
- pieprz cayenne.
Dlaczego warto dodawać do potraw wyraziste przyprawy ?
Podpowiadamy
- pikantne przyprawy pobudzają wydzielanie soków trawiennych co przyspiesza trawienie,
- działanie termogeniczne, czyli produkcja ciepła przez organizm prowadzi do przyspieszenia przemiany materii a to sprzyja procesowi odchudzania,
- poprawiają krążenie i obniżają np. ryzyko zawałów serca,
- kapsaicyna zawarta w papryczkach chilli ma wpływ na obniżanie poziomu złego cholesterolu LDL,
- skutecznie walczą z bakteriami oraz mają potencjał antynowotworowy i
antyoksydacyjny.
Jeśli należysz do którejś z tych grup powinieneś jednak ograniczyć lub całkowicie wykluczyć z jadłospisu ostre potrawy:
- osoby z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy,
- osoby ze stanami zapalnymi błony śluzowej przewodu pokarmowego,
- osoby z refluksem żołądkowo-przełykowym,
- kobiety karmiące piersią.