Początki tego święta sięgają pogaństwa. Był to dzień, w którym świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Ucztowanie opierało się na jedzeniu tłustych potraw, a same pączki były pikantne, wypełnione słoniną, boczkiem lub mięsem. W wersji słodkiej pojawiły się w XVI wieku. Dziś symbolem tego święta są słodkie pączki napełnione marmoladą owocową lub różaną, polukrowane bądź oprószone cukrem pudrem.
Pamiętajmy jednak o naszym zdrowiu! Choć w ten dzień trudno odmówić zjedzenia pysznych pączków, zadbajmy o to, aby był to dla nas zdrowy posiłek !
Dlatego przychodzimy z odchudzoną propozycją pączki w wersji fit!!!
Pączki na bazie twarogu:
Składniki:
- 300g twarogu,
- 8 łyżek zmielonych płatków owsianych,
- 2 łyżki mąki żytniej,
- 1 jajko,
- 3 białka,
- 2 łyżki miodu,
- ulubiony dżem niskosłodzony.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Odciskamy wodę z twarogu, wrzucamy do miski i łączymy ze wszystkimi pozostałymi składnikami (oprócz białek). Miksujemy.
- Białka ubijamy na sztywną pianę i dodaj do reszty składników. Delikatnie szpatułką mieszamy, powolne, lekkie ruchy ręki.
- Gotową masę przekładamy do silikonowej formy na babeczki.
- Pieczemy przez 30 minut. Po ostygnięciu nadziewamy pączki szprycą/strzykawką wypełnioną dżemem.
Smacznego ! 🙂