Żurek, jajka, sałatki, ciasta
Kulinarne bogactwo smaków w wersji light ? No jasne !
Oto kilka wskazówek co zrobić by świąteczne dania były nie tylko pyszne ale tez zdrowsze !
Zdrowsze zamienniki:
- Majonez zamień na jogurt naturalny,
- Tłuste mięsa na chude np z indyka,
- Smażone dania na gotowane lub pieczone,
- Białą mąkę na pełnoziarnistą,
- Słodycze ze sklepu na własne wypieki.
Postaw na warzywa :
- Świeże warzywa jako składniki do sałatek i surówek,
- Zrób pasty warzywne do pieczywa lub jako farsz do jajek będzie kolorowo i zdrowo !
Przygotuj się do zakupów !
- Planuj co będzie Ci potrzebne do wykonania potraw,
- Przygotuj się, zrób przegląd produktów, które masz i stwórz listę brakujących,
- Organizuj, przechowuj żywność w odpowiednich warunkach, zamroź potrawy które chcesz przechowywać dłużej,
- Dziel się, Jeśli zostanie Ci za dużo jedzenia podziel się z potrzebującymi !