Każdy wie, że surowe owoce i warzywa dostarczają nam wielu witamin, błonnika oraz węglowodanów, a także składników mineralnych.
Świeże produkty mogą nosić na swojej powierzchni rozmaite drobnoustroje, bakterie, pleśń, pasożyty, drożdże, a także larwy i jaja owadów, które powodują biegunki i zatrucia pokarmowe. Już w trakcie wzrostu rośliny, zbioru, a także transportu i sprzedaży spotyka się ona z wieloma bakteriami, które mogą być groźne dla człowieka.
Najczęściej powodują one;
- ból brzucha
- nudności
- wymioty
- uszkodzenie nerek, wątroby, układu nerwowego i pokarmowego
- w cięższej postaci nawet zapalenie opon mózgowych i w przypadku kobiet w ciąży uszkodzenie płodu
Jak skutecznie myć owoce i warzywa ? Podpowiadamy:
- Aby pozbyć się bakterii, przez 2-3 minuty myj owoce w kwaśnym roztworze. Przygotuj go, dodając do litra wody pół szklanki octu lub 2-3 łyżki kwasu cytrynowego – po tym wypłucz pod bieżącą wodą
- Pestycydy usuniesz, myjąc owoce w roztworze alkalicznym. Dodaj łyżkę sody oczyszczonej do litra wody i w takiej mieszance myj owoce 2-3 minuty – po tym wypłucz pod bieżącą wodą
- Wiesz, że w sklepach ze zdrową żywnością można kupić specjalne preparaty do mycia owoców i warzyw ?
- Mycie owoców detergentem do naczyń, mydłem czy różnego rodzaju środkami dezynfekującymi nie jest wskazane.