Dlaczego warto jeść pomarańcze ?
7 powodów dzięki którym zaczniesz jeść ich więcej !
- Poprawisz odporność – jedna pomarańcza to 100% dziennej zalecanej dawki witaminy C, znajdziemy w nich również witaminę B5 (kwas pantotenowy) B6 (pirydoksyna), B9 (kwas foliowy), witaminę A, D, a także magnez, fosfor, żelazo, selen, miedź i mangan,
- Piękniejsza skóra – wysoka zawartość przeciwutleniaczy wraz z innymi składnikami spowalniają procesy starzenia się skóry,
- Polepszenie wzroku – szczególnie istotnymi składnikami dla oczu są witamina A, E oraz potas, dodatkowo wzrok wspierają zawarte w cytrusach związki flawonoidowe,
- Zapobieganie chorobom serca – flawonoidy wpływają na obniżenie cholesterolu i zapobiegają blokowaniu tętnic, dzięki temu przeciwdziałają schorzeniom, takim jak zawał mięśnia sercowego i wielu innym chorobom układu krążenia,
- Rozwój mózgu – kwas foliowy obecny w pomarańczach wspomaga prawidłowy rozwój mózgu i utrzymuje go w dobrej kondycji. Pomarańcze idealnie nadają się dla kobiet w ciąży, ponieważ ich spożycie zapobiega chorobom neurologicznym u dziecka,
- Wspieranie profilaktyki raka – D-limonen zawarty w pomarańczach zapobiega różnym rodzajom raka, np. rakowi płuc, piersi, skóry itp.,
- Dobre dla diabetyków – zawierają mnóstwo błonnika i mają wysoki wskaźnik glikemiczny, oznacza to, że jest świetnym wybórem dla osób chorujących na cukrzycę.