Z każdym dniem rośnie liczba dzieci z nadwagą
Źródłem problemu jest dysproporcja między ilością energii przyjmowanej przez dziecko, a aktywnością fizyczną. Każdy nadmiar odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej.
Przyczynami zbyt dużej podaży energii są:
- spożywanie wysoko przetworzonych produktów,
- nieprawidłowe dobory składników żywieniowych,
- zbyt mała aktywność fizyczna,
- zły rozkład posiłków w ciągu dnia.
Czy zdajemy sobie sprawę ile cukrów znajduje się w słodkich płatkach śniadaniowych, jogurtach owocowych, kremach czekoladowych, drożdżówkach czy wodach smakowych ?
Dzieci powinny spożywać:
Produkty pełnoziarniste: pieczywo razowe z mąk o grubym przemiale (mąka żytnia, orkiszowa, typu graham).
Płatki owsiane, orkiszowe, żytnie.
Kasze gruboziarniste (jęczmienne, gryczane).
Ryż brązowy i dziki.
Makarony razowe i pełnoziarniste.
Tym, co dzieci lubią najbardziej są przekąski. One również mogą być zdrowe. Zamiast słodyczy, czy słonych z dużą zawartością tłuszczu można wybrać:
– owoce
– warzywa
– jogurty naturalne
– orzechy
– nasiona
– czekoladę gorzką
Pamiętajmy ! Otyłość nie jest defektem kosmetycznym, ale chorobą. Skutkuje nie tylko wystąpieniem cukrzycy ale też miażdżycy, chorób układu krążenia, niewydolności stawów. Warto również zwrócić uwagę, że w okresie dziecięcym kształtują się nawyki zarówno dobre jak i złe. Dziecko przyzwyczajone do zdrowego modelu żywienia będzie kontynuować go w wieku dorosłym.